Mens visse familier lider under ventetid, før de må rive ned, er andre familier dybt frustrerede over, at de ikke kan få lov at bygge et nyt hus, mens lokalplanen bliver lavet.
Det gælder, selv hvis de holder sig inden for de rammer, der er beskrevet i lokalplanforslaget.
– Det, der er frustrerende, er, at vi ikke kan få lov til at bygge selv på 25 procent af grunden, som lokalplanen, der er under udarbejdelse, lægger op til. Alt er sat på pause, skriver en kvinde i en mail til Risbjerg & Co.
Mange har planer inden for den nye lokalplan
Flere beboere deler frustrationen og har heller ikke forstået, at byggestoppet gælder, selv hvis man holder sig inden for rammerne af lokalplanforslaget.
Se for eksempel dette opslag, hvis du har adgang til Facebook-gruppen For os i Risbjergkvarteret.
Miseren skyldes formuleringer, som i flere artikler på Risbjerg & Co. er blevet stemplet som ”uforståelige” for ’almindelige mennesker’. Den lyder blandt andet:
– Ejendomme, der er omfattet af forslaget (…) må ikke bebygges eller benyttes på en måde, der skaber risiko for at foregribe den endelige plans indhold.
Den omstridte ordlyd om “Midlertidige retsvirkninger” i lokalplanforslag er ikke bare et problem for folk, der gerne vil rive ned eller bygge nyt.
Den fanger også sælgere af huse, bemærker Dansk Ejendomsmæglerforening over for Risbjerg & Co.
– Det er en ”pauseknap” for myndighederne, som har store konsekvenser for den enkelte private borger, der står foran et salg.
– Det kan have stor betydning på prisen af en ejendom. Man sætter en sælger – der er en ganske almindelig privatperson – i en vanskelig situation, når intet er vedtaget, så det skaber utryghed for sælgere, der gerne vil videre i deres liv, skriver vicedirektør og juridisk chef i Dansk Ejendomsmæglerforening, Anders Palmkvist.
Anders Palmkvist tilføjer, at formuleringen er taget direkte fra planloven, så ejendomsmægleren er bekendt med, hvad den betyder.
– Men det er vanskeligt at videregive en sådan information, fordi ingen ved konsekvenserne af den, før der er taget endelig beslutning om lokalplan, lyder det i mailen.
Formuleringerne er ved at blive lavet om efter artiklerne hos Risbjerg & Co.
Men tilbage står, at det totale stop for nedrivning og nybyg stadig gælder.
Vil ikke risikere at give lov til noget, der bliver umuligt
Årsagen er, at kommunen vil undgå at give tilladelser til noget, der kan vise sig at blive forbudt i den endelige lokalplan.
Derfor er der heller ingen hjælp på vej til de familier.
Centerchef for Plan og Miljø i Hvidovre Kommune, Jakob Karlshøj, giver et eksempel. Arbejdet med en lokalplan for boligområdet Toftegården i Avedøre i 2023 blev justeret efter høringsfasen.
Et andet eksempel er Lokalplan 341 for den nordlige del af Strandmarkskvarteret, der blev vedtaget i marts 2021.
Her blev der undervejs ændret på bebyggelsesprocent, etageantal og bygningshøjde.
– Vi er her jo ikke for at sætte noget i stå. Men hvis vi bare kører løs og giver tilladelser, kan det være, at vi giver folk lov til at køre i en forkert retning i forhold til den endelige lokalplan. Det ville være endnu værre.
– Så har de investeret i en drøm, som de måske ikke kan få byggetilladelse til. Det ville jo heller ikke være godt, siger centerchefen fra Hvidovre Kommune i en anden artikel på Risbjerg & Co.
58 høringssvar har bidraget til lang proces
I alt er der kommet 58 høringssvar til forslaget for den nye lokalplan for Risbjergkvarteret.
Det er ifølge centerchef Jakob Karlshøj mange at tage stilling til, inden det endelige forslag til lokalplan bliver sendt fra embedsfolk videre til politikerne, der skal godkende lokalplanen.
Overdragelsen fra embedsværk til politikere er blevet udskudt flere gange.
Planen er lige nu, at forslaget til lokalplan for store dele af Risbjergkvarteret skal behandles af politikerne i By- og Planudvalget 2. december.
Kommunalbestyrelsen skal derefter godkende den nye lokalplan. Planen er, at det sker 17. december.
Tilladelse kan lande inden for to måneder, når lokalplanen er vedtaget
Typisk tager det derefter 1-2 måneder at få behandlet sin sag, hvis man søger om tilladelse til at bygge et enfamiliehus.
Det kan gå hurtigere, hvis man sørger for, at alle oplysninger er klar, når man sender ind. Ansøgningen skal selvfølgelig også holde sig inden for rammerne af den nye lokalplan, siger Jakob Karlshøj til Risbjerg & Co.
Mere om sagen i artiklen Boligejere får kategorisk afvisning af Hvidovre Kommune: Vi behandler ingen sager.