Genbrugshallen i Hvidovre går en usikker fremtid i møde. Den risikerer i værste fald at dreje nøglen om.
Det er i hvert fald frygten blandt de flittige frivillige, der til daglig driver hallen, fortæller hallens bestyrelse til Risbjerg & Co.
Genbrugshallen kan blive opsagt fra 2026
Årsagen er, at lejemålet i ejendommen på Høvedstensvej 43 siden 2010 har været uopsigeligt. Men fra oktober 2026 forsvinder den rettighed.
– Det betyder, at den dag, hvor kommunen synes, at nu skal det her området bruges til noget andet, så er vi på spanden.
– Vi har intet alternativt sted at være lige nu, konstaterer Michael Sabroe, formand for Hvidovreforeningernes genbrugshal.
Lukning af unik genbrugshal ville være forfærdelig
Genbrugshallen ligger på Hvidovre Privatskoles grund.

En yderligere trussel mod Genbrugshallens eksistens kan derfor være, at Hvidovre Privatskole en dag skal bruge bygningerne eller området til noget andet.
– Det ville være forfærdeligt, hvis vi skulle lukke, for det her sted er unikt for Hvidovre, og rigtig mange synes, at det her er rigtig fedt – og vi kan godt mærke, at både interessen og behovet er støt stigende, konstaterer Mette Haugbyrd Vinkel, der er medlem af hallens bestyrelse.
Genbrugshallen giver overskud på at gøre Hvidovre grønnere
Hvert år stiger omsætningen i Genbrugshallen.
I 2024 lød den på 650.000 kroner for en masse genbrugsvarer, som borgere i Hvidovre afleverer på blandt andet genbrugsstationen i Avedøre.
Alene i de første tre måneder af 2025 har de frivillige tilknyttet Genbrugshallen afhentet otte tons genbrugsvarer på genbrugspladsen og sat dem til salg i hallen.
Ud over, at manøvren gavner miljøet og klimaet, sparer det også kommunen en forbrændingsafgift, bemærker Michael Sabroe.
Genbrugshallen fordeler ting til mange mennesker i Hvidovre
Genbrugsvarerne bliver solgt fra Genbrugshallen den første lørdag i hver måned fra kl. 10-13.
På det seneste er Genbrugshallen også begyndt at holde åbent på visse onsdage.
Her kan alle komme forbi og finde genbrugsguld i form af blandt andet legetøj, elektronik, musik, møbler, værktøj, porcelæn, køkkenartikler.
LÆS OGSÅ: Loppemarkeder og genbrugsbutikker i Hvidovre
Mette og Michael nævner også, at folk fra det lokale kollegium kommer, når de skal bruge møbler.
Institutioner henter puslespil, og flygtede ukrainere finder billige ting og sager til at klare sig gennem deres nye hverdag i Hvidovre.
– Vi fordeler en masse ting videre ud i byen. En tallerken hos os koster to kroner. Det er fantastisk for mange mennesker, siger Mette, der sammen med Michael og andre frivillige lægger mange timer hver uge for at holde hallen i topform.
Overskud fra Genbrugshallen gav 52.000 kroner til hver forening
Overskuddet fra salget i Genbrugshallen deler 12 foreninger mellem sig.
De 12 foreninger har hver deres måned, hvor de stiller med frivillige.
De frivillige henter genbrugsvarer på genbrugspladsen, gør dem fine og sætter dem op i Genbrugshallen, så de er klar til første lørdag i måneden eller til de spredte onsdage.
I 2024 gav den frivillige indsats hver forening 52.000 kroner.
Alle kan søge penge fra pulje, skabt af salget i hallen
Pengene fra hallen gavner mere end ’blot’ foreningerne. Fem procent af indtjeningen i hallen går til en pulje, som alle i Hvidovre kan søge.
Puljen støtter konkrete formål i en skole, en forening, en klub eller privat. Det centrale er, at pengene skal komme Hvidovre-borgere til gode.
– Vi har for eksempel doneret til en mixerpult, som elever fra Risbjergskolen kunne øve sig på og bruge til en stor optræden, men det kan være til mange andre formål.
– Er der en boligforening eller en ildsjæl derude, som er ved at skabe et fodboldhold for etbenede, jamen, så lad os se på det, erklærer Michael Sabroe.
‘Genbrugspenge’ skal skabe liv og glæde i Hvidovre
Formanden tilføjer, at det handler om at skabe glæde og liv i Hvidovre, ikke om at lave benhård administration og føre detaljeret kontrol med, hvad pengene bliver brugt til.
– En skole skrev engang, at den ikke fik brug for de 3.000 kroner, den havde bedt om.
– Vi spurgte, om den ikke kunne bruge pengene til et andet fedt formål, og det kunne de. Det er bare fantastisk, at det også virker på den måde, erklærer Michael Sabroe.
– Nogle gange har spejdere også spurgt, om vi havde noget, de lige stod og skulle bruge. Så har de fået det, tilføjer Mette.
– Her er ikke så firkantet. Det er menneske til menneske, siger Mette, der kalder Genbrugshallen for et ”fantastisk sted”.
Genbrugshallen kan blive reddet fra usikker fremtid
Det er stadig en mulighed, at det fantastiske sted ender med at få lov at blive, hvor det er.
Politikerne i Hvidovre Kommune har i budgettet for 2025-2028 afsat i alt fem millioner kroner, der skal afsøge mulighederne for at sikre hallen i fremtiden.
I et oplæg til politikerne kalder embedsmænd desuden Genbrugshallen for ”en stor succes”.
Første skridt i den politiske proces er at bruge en lille portion af pengene på juridisk rådgivning til at afsøge, om det er muligt for eksempel at forlænge den uopsigelige kontrakt.
Politiker presser på for hurtig afklaring
På et møde i kommunalbestyrelsen i slutningen af marts luftede tidligere borgmester Helle Adelborg (S), at der i hvert fald er politisk opbakning fra den side.
– Jeg kunne godt tænke mig, at vi i debatten om Genbrugshallen tager med, at vi har en løsning inden 1. januar 2026.
– Der er sat penge af til advokatudgifter til det her arbejde, men det kan der gå lang tid med. Jeg vil gerne høre om sandsynligheden for at nå det inden 1. januar, lød det fra Helle Adelborg.
Embedsmænd vender tilbage med et svar senere på året.
Du kan holde dig opdateret om Genbrugshallen ved at følge den på Facebook og Instagram.