– Du med din omvendte Robin Hood-model har smadret en velfungerende skole på nærmest samtlige parametre; herunder trivsel og karaktergennemsnit, der nu ligger i bund.
– Det er vi mange som ikke glemmer, og der er heldigvis kort tid til næste kommunalvalg. Og tro mig, her kommer vi til at tale om din og SF’s rolle i det her morads igen.
Sådan lyder bare én af svadaerne på Facebook mod kommunalpolitiker Sara Benzon fra SF i kølvandet på et debatindlæg hos Risbjerg & Co. fra skolebestyrelsen for Risbjergskolen.
Risbjergskolen har færrest midler – og bliver skåret igen
I debatindlægget skriver skolebestyrelsen, at Risbjergsskolen i år har 20 procent færre midler at drive skole for per elev end Engstrandskolen, som er den skole i Hvidovre, der har det højeste beløb at drive skole for.
I fremtiden bliver der skåret endnu mere ned.
Skolebestyrelsen tilføjer, at resultaterne for afgangseksamen i 2023 viser, at Risbjergskolen den eneste skole i Hvidovre, der klarer sig signifikant dårligere end forventet.
Derfor kan Risbjergskolen ikke klare flere nedskæringer, lyder det i debatindlægget, som affødte et væld af kommentarer, blandt andet på Facebook.
Skyldes dårlige resultater dårlig ledelse på Risbjergskolen?
Sara Benzon, som formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Hvidovre Kommune har du bragt et svar på debatindlægget i et læserbrev i Hvidovre Avis.
Du skriver, at Risbjergskolen får færre penge, fordi skolen løfter færre opgaver med blandt andre elever, der har det svært. Underforstået, at ser man bort fra det, så har skolen lige så gode eller dårlige vilkår som de andre otte folkeskoler i Hvidovre.
Hvis penge ikke er årsagen, hvad er så din forklaring på, at Risbjergskolen som den eneste i kommunen klarer sig dårligere end forventet?
Er det dårlig ledelse lokalt på skolen?
– Jeg har ingen grund til at pege på, at der ikke er god ledelse. Men hvad der gør, at skolen ligger, hvor den gør, det ved jeg simpelthen ikke. Og jeg vil meget nødig udtale mig om skolens fokus, for jeg ved ikke, hvad de har lavet eller ikke lavet af indsatser, siger Sara Benzon til Risbjerg & Co.
– Men vi er nysgerrige på det. Nogle gange svinger skoler og klarer sig rigtig godt, uden at vi kan pege på, at der er ydet en særlig indsats.
– Andre gange er det også sådan nedad. Er det en årgang, der har været særligt uheldig? Nogle gange skal der ret få elever til at få det til at svinge, siger hun.
Så lige nu gør I ikke noget?
– Det er ikke sådan, at vi ser de her tal og siger, ’så lader vi bare tiden gå’.
– Der er altid en indsats og dialog mellem forvaltning og ledelsen på skolerne, så man får kigget på, om der er noget, vi skal have grebet ind overfor, og hvad man kan gøre for at afhjælpe det inden for de rammer, der er.
Risbjergskolen får særligt fokus den næste tid
Kommer I til at holde særligt øje med Risbjergskolen, når eksamensresultaterne fra 2024 kommer?
– Ja, jeg har en aftale med skolechefen om at ringe mig op og fortælle, hvordan det ser ud. Tal er ikke alt, men de siger alligevel noget om, hvordan det faglige niveau er på skolerne. Og det gør for eksempel ondt, når Rødovre ligger bedre end os, det gør det da.
Men er det særligt interessant med netop Risbjergskolen efter bundskraberen i 2023?
– Ja, selvfølgelig. Jeg ved, de tager det virkelig alvorligt ude på skolen og i vores fagcenter. Det er ikke sådan én, hvor vi bare sætter os ned og siger, ’nu må vi se, hvad der sker’.
– Ingen skoleleder synes, det er sjove tal at få i hovedet, for alle skoleledere vil gerne levere et godt produkt til eleverne og sende deres unge ud i verden så fagligt kvalificerede og bedst rustede som muligt, siger Sara Benzon.
Derfor får kritikere ingen svar fra politiker
Skolebestyrelsen skriver i debatindlægget, at de har prøvet at få dig og andre politikere i tale i lang tid uden at høre noget tilbage.
Hvorfor svarer I dem ikke?
– Det er kun borgmesteren, der svarer, når man skriver til alle. Det skal være den højest placerede, der laver et svar, som vi andre som regel for mulighed for at nikke til. Det er helt normal procedure.
– Men er det svært at komme igennem til os, ja, det er det nok. De her sager fylder meget, og vi får mange henvendelser. Det er jo ikke kun Risbjergskolen, der er berørt. Andre skoler kommer også til at have færre midler.
Derfor kan I vel alligevel give folk et svar?
– Jeg tror ikke, det er, fordi politikere ikke vil lytte eller svare.
– Men som politiker kan man godt opleve, at hvis man sætter sig ned og lytter rigtig meget – og så alligevel ender med at gøre det modsatte af, hvad folk helst vil have – så kan man nogle gange få næsten endnu flere tæv.
– For så oplever folk, at de ikke er blevet lyttet til. Der kan godt være denne her med, at man kun er blevet lyttet til, hvis man får ret.
Politisk enighed gør viljen til besøg mindre
– Midlerne i tildelingsmodellen til skolerne har der været ret stor enighed om i kommunalbestyrelsen. Det har været helt nødvendigt at fordele pengene på en særlig måde, når vi har kigget på de tal, vi har fra skolerne.
– Det er ikke noget, der har været kamp om. Og fordi der har været enighed om det, har der måske ikke været så mange ude at besøge skolerne. Man har ikke haft brug for at finde politisk skyts.
– Jeg kan godt forstå, at de oplever det som frustrerende. Men jeg tror ikke, at det havde ændret noget i beslutningen i denne her sag, siger Sara Benzon.
Politiker vidste, forældrene på Risbjergskolen ville blive frustrerede
– Vi vidste alle sammen godt, at selvfølgelig ville de sidde på Risbjerg og Dansborg og være rigtig frustrerede og ærgerlige over at få færre penge, og det kan jeg godt forstå.
Du får på tæven af folk i kommentarspor på Facebook. Hvad siger du til sådan en svada som for eksempel er skildret i toppen af denne artikel?
– Jeg er ved at være vant til det. Det er en del af jobbet som politiker. Man må tage de tæsk, der er.
– Lige præcis med Risbjerg har jeg det sådan, at nogen er vrede nu, men de ved også godt, at det for et par år siden var dem, der havde en kæmpeudfordring med for mange børn. Der stod jeg også på mål for at lave nye skoledistrikter. Så de ved godt, at jeg også står på mål for dem.
– Lige nu er den ikke trådt i kraft, den nye tildelingsmodel. Det gør den til januar. Og den kommer til at have konsekvenser på Risbjerg, men det er jo ikke sådan, at andre skoler bare svælger i penge.
– Gungehusskolen har for eksempel et massivt antal aktive børnesager, som kræver rigtigt mange møder med PPR, og det er nogle af dem, de har brugt deres penge på.
– Jeg ved godt, at de på Risbjerg kan få det til at lyde, som om Gungehus bare svælger i tolærertimer, men det gør de altså ikke.
Kæmperespekt trods personrettet kritik
Men uanset, hvordan andre skoler har det, så er virkeligheden jo, at Risbjergskolen klarer sig dårligst i Hvidovre i forhold til, hvad den burde.
Du har tidligere nævnt, at pengene i Hvidovre skulle fordeles efter Robin Hood-modellen, så de svageste kunne løfte en opgave med penge fra de rigeste.
Har skolebestyrelsen så ikke en pointe i, at Risbjergskolens tilstand er et tegn på, at der er skåret for hårdt ind til benet?
– Selvfølgelig er ingen skoler rige. Det var en illustration af, at det skal være et nulsumsspil, når man laver en tildelingsmodel. Så kan man altid tage en debat om, om der er nok penge i den pulje.
– Jeg har selv været lærer i over 20 år, så jeg vil sige, at det er der ikke. Men jeg sidder også med et ansvar for økonomien i kommunen, hvor det har andre konsekvenser, hvis man ikke tager ansvar for pengene. Det er altid et dilemma.
– Men jeg synes, det på mange måder er en skolebestyrelse, der gør deres pligt lige nu. De råber op og kæmper for deres skole. Det har jeg kæmperespekt for, selvom de også prøver at ramme mig personligt, fordi jeg er formand for udvalget.
– Man glemmer måske, at det var en enig kommunalbestyrelse, der vedtog den tildelingsmodel. Det er ikke mig alene, der har syntes, at her var en udfordring for Hvidovres skoler.
Står ret alene på Rådhuset med alternativ løsning
Mener du, at andre fra kommunalbestyrelsen burde melde sig på banen?
– Både-og. Jeg er klar til at tage den på grund af formandsposten, og det er jeg indforstået med.
– Men jeg kan nogle gange godt savne, at andre kommer på banen. Jeg har talt for, at meget af det her burde vi løse ved at lave mere om på skoledistrikterne. Det er der bare ikke så mange andre i kommunalbestyrelsen, der er særligt store tilhængere af. Der står jeg næsten alene.
– Der er ingen tvivl om, at denne her skævvridning i midler per elev jo også skyldes, at der er så stor forskel i den socioøkonomiske baggrund på vores skoler. Det ville jeg rigtigt gerne lave mere ens via skoledistrikterne.
– Men det har jeg ikke opbakning til. Så må man gøre det næste og få økonomien til at passe i stedet for, lyder det fra Sara Benzon.
Du kan læse om Hvidovre Kommunes økonomi de næste år i artiklen Hvidovre Kommune skal spare 400 millioner kroner.
Tilmeld dig Risbjerg & Co.’s gratis nyhedsbrev her.