? Du kan måske huske det gamle råd om at huske at klippe hækken før Sankt Hans?
Glem det.
I en tid med kriser i Jordens store, naturlige systemer som klima, miljø og biodiversitet, er rådet ændret.
Nu bør du af hensyn til biodiversiteten følge dette råd: Klip først hækken efter 1. august – og vent gerne endnu længere, før du klipper buske og træer.
Sent klip af hæk har endnu en fordel
Klipper du hækken før 1. august, risikerer du at skade rede, æg eller unger. Du risikerer også at blotte hækken så meget, at større fugle eller katte pludselig har fri adgang til et måltid.
Ud over at du hjælper dyrelivet lidt på vej ved at vente med at klippe hækken til efter 1. august, har det en anden lavpraktisk fordel: Du behøver kun klippe den en gang om året.
Klipper du for eksempel tidligt forår, når den formentlig at vokse sig så stor, at du får lyst til at klippe den igen, inden året er omme. Det bemærker Dansk Ornitologisk Forening.
Du hjælper også lidt til ved at vente med at beskære buske og træer, til vi kommer helt hen i september, tilføjer foreningen.
Gem haveaffald væk i haven – sådan her
Hvis du nu er i humør til at hjælpe biodiversiteten i din have, er der flere lette måder at gøre det på.
Du kan starte med at gemme dit haveaffald væk under buske, i en bunke i et hjørne af have eller et tredje sted.
Dyrene er ligeglade med, hvor i haven det er. Så længe de har noget at gemme sig i eller søge føde i. Det kan være afklippede grene, afklippet hæk eller stammer.
Man kan også lade træstubbe stå som dødt ved og over år lade dem gå til, foreslår Hvidovre Kommune.
Jo flere forskellige økosystemer, du laver i din have, des bedre er det for biodiversiteten.
Større biodiversitet vækker interesse for naturen
Du kan overveje at have et vandhul, et område med træer, græs eller måske endda lidt eng, hvis du har plads til den slags.
Det har en professor fra Københavns Universitet, som har en have på 600 kvadratmeter, der ligger i Københavns nordvestkvarter.
»Jo flere levesteder og skjulesteder, der er, desto mere liv og forskellighed. Man kommer til at interessere sig mere for naturen, når der er mangfoldighed,« siger professor Per Gundersen til Videnskab.dk.
Sådan kan din have gavne både biodiversitet og klima
Per Gundersen forsker i skovøkologi ved Københavns Universitet.
Han har i 30 år ikke kørt haveaffald væk fra sin have til gavn for både biodiversitet og klima.
Han bygger for eksempel små kvashegn af afklippede grene omkring bed. I bedene lægger han afklippede grene i mindre stykker på 10-20 centimeter.
Den slags skaber levesteder, men er også gavnligt af to andre årsager:
- Efterhånden som kvaset bliver nedbrudt, bliver en lille del af det til humus. Det er et organisk materiale, som gør jorden særlig frugtbar.
- Du udleder mindre CO2 og bidrager dermed mindre til klimaforandringer.
Ifølge Videnskab.dk viser Per Gundersens beregninger, at hans have har bundet godt seks tons mere CO2, end hvis den kun havde en græsplæne.
Mange flere gode råd her
Du kan læse meget mere om, hvad professoren gør i sin have for at få den til at vrimle med blomster, svampe, insekter og fugle, i denne artikel på Videnskab.dk.
Du kan også finde gode råd på professorens Facebook-side.
Vil du have anden inspiration, findes den mange steder på nettet – eksempelvis hos Danmarks Naturfredningsforening.
Vil du hellere læse om, hvordan du undgår at få besøg af nogle af de dyr, du næppe gider have i sin have? Så kast dig over artiklen Sådan kan du se, om du har rotter.