Ivrige forældre har fået Videnskabsklubben til Hvidovre

Stor efterspørgsel og gode erfaringer fra Brøndby har været med til at overbevise Videnskabsklubben om at starte en gratis klub i Hvidovre for børn, der vil gå til videnskab.
Ivrige forældre har presset på for at få Videnskabsklubben til Hvidovre - nu er det lykkedes
Stor opbakning fra forældre i Hvidovre giver Videnskabsklubben tro på, at flere klubber kan åbne de kommende år. (Foto: Lars Svankjær)

Det betaler sig at bruge sin stemme, hvis man vil have ting til at ske.

Ivrige forældre har tæppebombet Videnskabsklubben på sociale medier for at få en klub til Hvidovre, så deres barn kan gå gratis til videnskab, ligesom det allerede sker i 54 andre danske byer.

Nu giver det resultat.

Ivrige forældre er stærkt motiverende

Efter 10 års eksistens åbner Videnskabsklubben til efteråret en klub i Hvidovre i samarbejde med Enghøj Gymnasium.

– Vi har mærket en stor efterspørgsel fra forældre i Hvidovre om at få en videnskabsklub til netop Hvidovre. Det har været en stærkt motiverende faktor for at gå ind i det nye samarbejde, fortæller Lisbeth Dyhr Frandsen fra Videnskabsklubben.

Du kan læse om den nye klub i artiklen Børn i Hvidovre kan nu gå til videnskab – gratis.

I den artikel kan du også se, hvordan du tilmelder dit barn fra lørdag 31. august kl. 10.

Videnskabsklubben i Hvidovre er for børn på hele A-linjen

Lisbeth Dyhr Frandsen er projektkoordinator i Videnskabsklubben med ansvar for videnskabsklubberne i Region Hovedstaden.

Videnskabsklubben er en ikke-statslig organisation; en NGO.

Videnskabsklubben arbejder for at ”tilbyde børn og unge et inspirerende og præstationsfrit fritidstilbud, hvor de på tværs af baggrund, køn og alder kan mødes og undre sig i fællesskab”.

Det sker konkret ved, at Videnskabsklubben laver rammer for, at lokale videnskabsklubber kommer op at køre på gymnasier i hele Danmark.

En videnskabsklub er et fritidstilbud på et gymnasium, hvor frivillige gymnasieelever underviser yngre børn fra områdets folkeskoler.

Den konstruktion er valgt af en særlig årsag, fortæller Videnskabsklubbens direktør, Rikke Schmidt Kjærgaard:

– De unges frivillige indsats føjer til oplevelsen af at være i et præstationsfrit rum.

– Vi skaber rammerne for, at børn og unge kan mødes i et interessefællesskab, hvor det ikke handler om at være bedst, men om at være med.

– Det er der rigtig mange, der har brug for, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som er tidligere forsker og blandt andet har en ph.d. i forskningskommunikation.

Rikke Schmidt Kjærgaard skabte i 2014 Videnskabsklubben sammen med en anden forsker, Petrine Wellendorph.

Alle materialer og eksperimenter, der bliver udført i klubben, er udtænkt og udarbejdet af Videnskabsklubben sammen med danske forskere.

Videnskabsklubbens tilbud om at gå til videnskab i fritiden er gratis, fordi klubben modtager støtte fra en række ministerier, virksomheder og fonde, herunder Novo Nordisk Fonden.

Du kan læse mere på Videnskabsklubbens hjemmeside.

Hun forklarer til Risbjerg & Co., at Videnskabsklubben generelt forsøger at indtage tomme pletter på danmarkskortet, når de planlægger, hvor næste klub skal åbne.

I år er Hvidovre blevet klar, fordi Enghøj Gymnasium er åbnet. Det er sket efter en fusion mellem Hvidovre Gymnasium & HF og NEXT Sydkysten Gymnasium.

– Vi har længe haft en dialog med NEXT Sydkysten, og fusionen har gjort det muligt at komme til Hvidovre i år. Det er vi meget glade for.

– Børn på hele S-togets A-linje kan få glæde af, at der kommer en videnskabsklub på Enghøj Gymnasium, siger Lisbeth Dyhr Frandsen.

Annonce (artiklen fortsætter under annoncen)

Gode erfaringer fra Brøndby skal overføres til Hvidovre

Videnskabsklubben på Enghøj bliver faktisk den anden i rækken på Vestegnen.

I 2023 åbnede en klub i Brøndby. Gode erfaringer derfra har også været med til at skubbe på åbningen på Enghøj.

– Det er gået over alt forventning med flere børn på venteliste til klubben på Brøndby Gymnasium. Vi håber, at der tegner sig et lignende billede i Hvidovre, lyder det fra Lisbeth Dyhr Frandsen.

– Vi kan i hvert fald konstatere, at der også er nogle virkelig stærke kræfter i kommunerne, der ønsker flere naturvidenskabelige tilbud til Vestegnens børn og unge. Det vil vi gerne bakke op om, tilføjer hun.

Flere videnskabsklubber kan komme til Hvidovre i 2025

Hvis videnskabsklubben i Hvidovre bliver en lige så stor succes som i Brøndby, kan det udløse flere klubber i 2025.

Så vil flere børn fra 4. klasse kunne komme med i en klub, end de 12 elever der får muligheden i år.

Nobelpristager Morten Meldal fra Københavns Universitet på besøg i en videnskabsklub
En heldig ‘miniforsker’ møder her et stort idol i sin videnskabsklub: Nobelpristager og kemiker Morten Meldal fra Københavns Universitet. (Foto: Lars Svankjær)

Det kan også betyde, at der bliver plads til elever fra både 5. og 6. klasse, som Videnskabsklubben har særlige forløb til.

– Der skal være opbakning fra gymnasiets side og en tilslutning til at melde sig som mentor på gymnasiet. Det kræver unge mennesker, der vil give deres passion videre for naturvidenskab og skabe et fællesskab omkring et fælles tredje.

– Derudover skal der være børn i området, der har lyst til at gå til videnskab. Når vi kan se, at der er venteliste på holdene, ved vi også, at der er potentiale for at åbne flere hold, siger Lisbeth Dyhr Frandsen.

Annonce (artiklen fortsætter under annoncen)

Videnskabsklubben har fået priser af Kongehuset

Videnskabsklubben har modtaget Amalienborgprisen og Amalienborgmedaljen fra Kongehuset for sit arbejde med at udbrede videnskab blandt børn og unge.

I 2024 får i alt 1.200 børn i 55 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben.

400 frivillige gymnasieelever står for undervisningen.

Du kan møde én af dem i artiklen Børn i Hvidovre kan nu gå til videnskab – gratis.

Del artiklen:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tilmeld dig det gratis nyhedsbrev fra Risbjerg & Co.