.Et opsigtsvækkende kapitel i den lokale historiebog får sat et afgørende punktum med udgangen af 2024: Hvidovres eneste vingård stopper produktionen efter 25 år.
Nordlund Vingård i Avedøre bliver ganske vist ved at lave arrangementer og sælge vine.
Men det er endegyldigt slut med den ambitiøse dyrkning af druer på gårdens 8.000 vinstokke, der oprindeligt blev sat i jorden i 1999.
Vingården er et hobbyprojekt – der ligger forkert
Dårlig jord, klimaforandringer og to års katastrofal høst har sat tykke streger under, at det er blevet en dårlig forretning at drive vingård i Hvidovre.
Det fortæller én af ejerne af familieprojektet, Mathias Guling. Han har været med til at passe og pleje Nordlund Vingård, siden han som 7-årig drønede med rundt på en traktor.
– Vi har gennem alle årene set det som et hobbyprojekt, men nu må vi bare erkende, at en vingård ligger forkert placeret i Hvidovre, siger Mathias Guling.
– Jorden er leret og afleder ikke vandet, og det kan planter ikke tåle. Vi har prøvet at dræne ad flere omgange, og vi har investeret meget i at gøre noget ved jorden. Men det fungerer bare ikke. Årgangene er bare blevet mindre og mindre, fortæller Mathias Guling til Risbjerg & Co.
Katastrofal høst i 2023 og 2024
De menneskeskabte klimaforandringer har kun gjort det værre. Ganske vist er temperaturen gået lidt op, men til gengæld kommer der meget mere vand fra oven.
Samtidig bliver sygdomme som meldug og stængelsyge mere udbredte. Og oven i hatten er gården blevet hårdt ramt af nattefrost så sent som i maj måned. Det har kostet mange blomsterskud på vinstokkene.
– Vi har haft decideret katastrofale resultater i de sidste to høstsæsoner i 2023 og 2024. I år står vi måske til kun at få 2.000-2.500 flasker. Det er der ganske enkelt ikke økonomi i, konstaterer Mathias Guling.
Meldingen fra vingården om lukningen af vinproduktionen sender små chokbølger rundt i Hvidovre.
Også ind på rådhuset hos borgmester Anders Wolf Andresen (SF).
Borgmesteren kalder vingården for en del af Hvidovres sjæl og DNA gennem mange år. Han har selv brugt stedet til at holde barnedåb.
– Det er rigtig trist, men jeg forstår også godt økonomien i det. Og hvis det er muligt, at den fortsætter som et sted for arrangementer, familiefester med videre de kommende år, så vil jeg kun være utroligt glad for det, siger Anders Wolf Andresen til Risbjerg & Co.
Forstadsmuseet: Avedøre kommer væk fra det, den har levet af i 1000 år
Bøgerne om Hvidovres lokalhistorie bliver billedligt talt skabt på Forstadsmuseet.
Her er afdelingsleder Bitten Larsen også ærgerlig over, at vinproduktionen lukker ned.
– Vi vil gerne have lokalt dyrkede produkter med gode historier, og med klimaforandringerne er flere blevet opmærksomme på, at en del af den gode historie også er, at varerne ikke skal transporteres – at de dyrkes i baghaven og er nemt tilgængelige, skriver hun i en mail til Risbjerg & Co.
– Og så er der den kulturhistoriske vinkel. Med lukningen af en af de sidste produktionsvirksomheder kommer Avedøre et skridt længere væk fra den fødevareproduktion, som landsbyen har levet af i 1000 år. Først landbruget og så gartnerier, bemærker Bitten Larsen.
Meget vil fortsætte, som du kender det
Mathias Guling kalder situationen for super-ærgerlig. Men han skynder sig at understrege, at et stop for produktion langt fra er det samme, som at vingården lukker.
Planen er i hvert fald i 2025 og 2026 at fortsætte med at afholde events og arrangementer på gården.
Det kan være bryllupper, fester eller andre større komsammener, som da Hvidovre Kommune i september 2024 holdt sommertræf for byens virksomheder. Videoen her er lavet fra den dag:
Et par store drivhuse med over 40 år på bagen bliver revet ned. Gårdens helt centrale drivhus, der har dannet rammen om mange arrangementer, bliver til gengæld stående.
Du vil også stadig kunne købe lokal vin på gården, for der er masser af flasker på lager, enkelte endda helt tilbage fra gårdens første årgang, 2002.
Butikken vil stadig have åbent for salg hver torsdag.
Farvel til vinbonde og direktør Miriam
Til gengæld er det slut med at have fuldtidsansatte.
Vinbonden, der de seneste mange år har haft det daglige ansvar på gården, Miriam My Sandra Arcerito, stopper officielt med udgangen af januar 2025.
Mange besøgende begræder Miriams stop – ligesom både borgmester Anders Wolf Andresen og vingårdejer Mathias Guling gør det.
Men situationen åbner til gengæld for andre muligheder.
Hjælp til som frivillig på Hvidovres eneste vingård
Nu kan du som frivillig i stedet give en hånd med, hvis der er noget, du vil være med til at drive videre.
Det er også tanken, at alle kan lægge billet ind på en ranke og selv høste udbyttet.
– Nordlund har været en hobby, der voksede sig stor. Men nu må vi bare erkende, at vi i vores familie hverken har tid, penge eller overskud til at lægge en masse energi i det mere.
– Så hvis nogen har lyst til at bidrage til med noget, må man meget gerne melde sig som frivillig, siger Mathias Guling.
Nordlund Vingård blev oprindelig startet af blandt andre Mathias’ bonusfar, Torben Andreasen, der stadig er medejer af gården i dag. Dengang hed det Dansk Vincenter.
Du kan læse lidt om gårdens spæde begyndelse hos Forstadsmuseet.
Hvis du undervejs i denne artikel missede en boks med reaktioner, kan du klikke dig videre og læse dem i artiklen Borgmester: Nordlund Vingård er ”en del af Hvidovres DNA”.