Hvidovre-skole skal løfte Danmarks grønne omstilling inden for transport

TEC i Hvidovre er netop blevet udpeget som én af tre ”klimaerhvervsskoler”, der målrettet skal uddanne unge til blandt andet at reparere elbiler
Bilmekaniker
Når du i fremtiden skal have repareret din elbil eller skal have viden om grøn transport, vil det sandsynligvis være en person uddannet fra erhvervsskolen TEC Hvidovre, du får brug for. (Foto: Freepik)

En teknisk skole i Hvidovre skal intet mindre end løfte Danmarks grønne omstilling inden for transport.

TEC Hvidovre på Avedøre Holme er netop blevet udpeget som ”klimaerhvervsskole” som én af blot tre erhvervsskoler i hele landet.

– Jeg er utrolig stolt og ydmyg. Med opgaven skal vi gå forrest i udviklingen af nye uddannelser, nye samarbejder og nye faciliteter inden for grøn transport, siger Morten Emborg, direktør på TEC – Technical Education Copenhagen.

Morten Emborg, direktør, TEC
– Jeg glæder mig til at sætte turbo på opgaven sammen med de to andre klimaerhvervsskoler, konstaterer direktør for TEC, Morten Emborg. (Foto: TEC)

Millioner af kroner over de næste år

Efter planen skal 20 millioner kroner flyde i retning af TEC i Hvidovre de næste år.

Pengene skal hjælpe med at få en række grønne uddannelser op at køre.

Derefter følger et fast årligt beløb på syv millioner kroner, så skolen kan blive ved med at tilbyde og udvikle uddannelserne.

De to andre klimaerhvervsskoler, Rybners i Esbjerg og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i Herning, får lignende rammer.

Lille forbehold: Finansudvalg skal godkende plan

Regeringens plan for de tre erhvervsskoler bliver dog kun til virkelighed, hvis Folketingets finansudvalg siger god for den. 

Ifølge folketingspolitiker Maria Durhuus (S) – der bor i Hvidovre og derfor er begejstret for valget af TEC Hvidovre – står bredt flertal bag aftalen.

– Så der bør ikke være nogen knaster dér, vurderer Maria Durhuus i en mail Risbjerg & Co.

Viden fra TEC Hvidovre skal ud til virksomheder

Planen er, at TED Hvidovre skal opbygge så meget ekspertise og erfaring, at den kan sprede viden til blandt andre uddannelsessteder og virksomheder.

Der er hårdt brug for den slags ekspertise. Transport har nemlig et kæmpestort klimaaftryk i Danmark.

Elev på TEC lærer at køre lastbil
En elev på TEC i færd med at lære at køre lastbil på én af mange uddannelser, der skal pege i grøn retning på TEC. (Foto: TEC)

Lige nu er transport årsag til omkring 25 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark.

I 2030 vil den formentlig være 33 procent eller hvad der svarer til 8,4 millioner tons CO2 ifølge Klimastatus og -fremskrivning 2024 fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Hvidovre-skole gavner allerede Danmarks grønne omstilling

TEC Hvidovre er blevet udvalgt som klimaerhvervsskole, blandt andet fordi erhvervsskolen allerede gør en kæmpeindsats for at uddanne unge til både transport og til den grønne omstilling. 

Skolen har for nylig åbnet Center for Transportteknologi, hvor landets første uddannelse som elbiltekniker starter her i efteråret. 

I 2023 fik skolen desuden godt fem millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden til at anskaffe sig de nyeste eldrevne køretøjer – blandt andet en lastbil i stil med denne her:

El-lastbil fra Volvo
Hvidovre-skole skal løfte Danmarks grønne omstilling inden for transport. Det skal ske med blandt andet en spritny el-lastbil ala denne, der bliver udviklet af Volvo specifikt til TEC. (Foto: Volvo/TEC Hvidovre)

Simulatorer skal gøre træning mere miljøvenlig

Midlerne fra Nordea-fonden gør, at skolen også kan oprette seks simulatorer.

Så kan elever på chauffør-uddannelsen analysere deres kørsel og træne situationer uden at køre rundt i store lastbiler på vejene. 

– Det giver så god mening, at opgaven er landet hos os – jeg er pavestolt og glæder mig til at fortsætte arbejdet inden for grøn transport, siger Per Nørregaard, der er uddannelseschef for transport på TEC. 

Energi, landbrug og byggeri får samme fokus som transport

De to andre klimaerhvervsskoler er Rybners i Esbjerg og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i Herning.

Rybners skal fokusere på omlægning er energisektorer. Herningsholm skal fokusere på klimavenligt landbrug og bæredygtigt byggeri.

– Det er fedt at arbejde med klima og energi, og nu bliver det endnu federe at vælge en grøn uddannelse, lyder en kommentar fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M). 

I alt har regeringen afsat cirka 105 millioner kroner årligt i 2024–2028. Derefter følger cirka 30 millioner kroner årligt til etablering og drift af de tre klimaerhvervsskoler.

Du kan se mere specifikt, hvad hver skole får her.

Tilmeld dig Risbjerg & Co.’s gratis nyhedsbrev.

 

Vil du læse mere?

For at læse mere skal du blive medlem.

 Så får du adgang til en masse god journalistik, lokale rabatter

og muligheden for at påvirke din by.

Klik HER for at komme i gang!

Allerede medlem?

Log ind herunder:






 

 

  

Del artiklen:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her