Hvidovre Kommune kan tjene penge, når folk køber tobak eller fed mad.
Det kan også være godt for kommunens økonomi, når stater køber atomvåben eller klyngebomber, og når multinationale virksomheder udnytter fossile brændsler, der sætter turbo på klimaforandringerne.
Hvidovre har nemlig investeret i sammenlagt 69 virksomheder, som handler uetisk eller decideret ulovligt og derfor er sortlistet af enten en dansk bank, et dansk pensionsselskab eller af FN.
Det viser data, som er indsamlet og bearbejdet af Gravercentret, Danmarks Center for Undersøgende Journalistik, i samarbejde med Danwatch.
Risbjerg & Co. har fået adgang til alt materialet.
De nye oplysninger viser, at Hvidovres pengekasse også kan vokse, hvis det går godt for internationale virksomheder, der ser stort på miljø og biodiversitet, eller som tjener penge i besatte områder på Vestbredden, i Østjerusalem og Gazastriben.
Hvidovre tjener penge på McDonald’s og Coca-Cola
Hvidovre Kommune har gennem eksterne forvaltere placeret penge i kendte multinationale virksomheder som McDonald’s, Amazon, Coca-Cola og Bayer, men også en lang række mindre kendte værdipapirer.
Fælles for alle 69 værdipapirer er, at de optræder på en såkaldt eksklusionsliste fra en bank, et pensionsselskab eller FN. Det betyder, at man bør afholde sig fra at investere i dem på grund af problematiske forhold.
Den samlede pulje af problemer ved de 69 værdipapirer spænder over et væld af områder, der ud over de allerede nævnte også omfatter brud på menneskerettigheder og indtjening i forbindelse med spil.
Du kan se den komplette liste over problematiske værdipapirer her. Vælg “Hvidovre” i menuen til venstre.
Hvidovre må ikke investere i tobak og fossile brændsler
Hvidovre skal ellers holde sig fra at lave investeringer på bekostning af etik.
Det står tydeligt i kommunens finansielle strategi under punktet ”Ansvarlig investeringspolitik”.
Helt specifikt må Hvidovre ikke lægge penge i virksomheder, som har omsætning inden for
- tobak
- våben
- alkohol
- voksenunderholdning
- hasardspil
- fossile brændsler
Det er flere af de områder, som aktindsigten afslører, at Hvidovre alligevel har investeringer i.
Hvidovre Kommunes problematiske værdipapirer har en værdi i omegnen af 4,7 millioner kroner.
Det viser opgørelsen, som Risbjerg & Co. har forelagt Hvidovre Kommune.
Nye oplysninger om investeringer får konsekvenser
Oplysningerne får Hvidovre Kommune til at tage kontakt til de fire forvaltere af kommunens investeringer.
Kommunen vil finde ud af, om de holder sig inden for rammerne af den finansielle strategi. Det oplyser kommunens økonomi- og personalechef, Søren Lenau, til Risbjerg & Co.
Borgmester Anders Wolf Andresen (SF) erklærer samtidig, at han vil tage sagen op i kommunens økonomiudvalg.
– Hvidovre-borgernes penge skal selvfølgelig placeres så etisk forsvarligt som muligt. Det har jeg selv flere gange været med til at drøfte i Økonomiudvalget.
– Når det nu viser sig, at der kan rejses spørgsmålstegn ved nogle af investeringerne, som forvalterne foretager for kommunen, skal det selvfølgelig tages op i Økonomiudvalget igen. Uanset, om det drejer sig om under én procent af de investerede midler, skriver borgmesteren i en mail til Risbjerg & Co.
Hvidovre Kommune har ganske vist over fire millioner investeret i våben og andre problematiske værdipapirer.
Men alt i alt løber kommunens investeringer i værdipapirer op i en værdi af 638 millioner kroner, viser opgørelsen fra Gravercentret og Danwatch.
Op til fem procent af en omsætning må være uetisk
Kommunen er klar til at acceptere, at op til fem procent af en virksomheds omsætning kan komme fra områder, som kommunen ellers ikke vil have noget med at gøre.
Det står i den finansielle strategi.
Det vil altså sige, at det principielt kan vise sig at være okay, at Hvidovre har millioner investeret i våben og andre tvivlsomme affærer.
– Når det er sagt, er det også slået fast, at det er Hvidovre Kommunes målsætning, at tærskelværdierne skal være så tæt på nul, som det er muligt, tilføjer økonomichef Søren Lenau i en mail til Risbjerg & Co.
– På den baggrund planlægger vi at gå i dialog med hver af vores kapitalforvaltere for at afdække eventuelle uoverensstemmelser i forhold til vores finansielle strategi. Disse dialoger vil være et afsæt for den drøftelse i Økonomiudvalget, som borgmesteren har tilkendegivet, skriver Søren Lenau.
Hvidovre har penge i 24 andre tvivlsomme værdipapirer
Hvidovre har ud over sine investeringer i sortlistede værdipapirer investeret i yderligere 24 ”potentielt problematiske værdipapirer” ifølge opgørelsen fra Gravercentret og Danwatch.
De 24 værdipapirer omfatter flere luftfartsselskaber, herunder easyJet. På listen er også Pepsi og ét af verdens største snackfirmaer, Mondelēz International, Inc.
Måske tænker du, at det nok er umuligt at undgå at komme til at investere i enkelte problematiske værdipapirer. Især, når andre står for éns investeringer og spreder dem i et væld af værdipapirer.
Men så skal du lige have en oplysning mere med.
23 kommuner har ingen problematiske investeringer
23 kommuner og én region har ingen problematiske investeringer, som optræder på eksklusionslister fra banker, pensionsselskaber eller FN.
Det drejer sig blandt andet om tre andre kommuner på Vestegnen: Glostrup, Albertslund og Ishøj.
Resten af listen ser sådan ud: Herlev, Odsherred, Frederikssund, Hjørring, Stevns, Gladsaxe, Vordingborg, Halsnæs, Frederikshavn, Tårnby, Odder, Dragør, Langeland, Gentofte, Sønderborg, Allerød, Ærø, Ringsted, Læsø og Samsø.
Region Syddanmark har som eneste region ingen problematiske investeringer.
Rødovre ligger i toppen af tvivlsomme statistikker
Når blot 23 af 98 kommuner undgår problematiske investeringer, er det samtidig tydeligt, at Hvidovre langt fra er eneste kommune, som har penge investeret i problematiske selskaber.
For eksempel har nabokommunen Rødovre investeret i langt flere end Hvidovres 69 problematiske værdipapirer, nemlig 322.
Det er næstflest i Danmark efter Kalundborg Kommune, der topper med 574 problematiske værdipapirer.
Rødovre gør sig i det hele taget uheldigt bemærket med sine investeringer ifølge materialet fra Gravercentret og Danwatch.
Eksempelvis skal kommuner forebygge og behandle misbrug af alkohol. Alligevel har Rødovre hele 18 forskellige investeringer i alkoholselskaber, der producerer og markedsfører alkohol.
Professor: Forskelle skyldes kommunernes forvaltere
Rødovre er også blandt topscorerne, når det kommer til at investere i selskaber på FN’s sortliste over firmaer med aktiviteter i besatte områder på Vestbredden – 15 i alt. Kun Guldborgsund ligger højere med 16.
– Forskellene i, hvilke af de potentielt problematiske investeringer, som kommunerne har, kan i høj grad forklares med, hvilke forvaltere kommunerne har hyret, forklarer Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.
Hverken KL eller Danske Regioner ønsker at komme med råd eller anbefalinger til deres medlemmer, når det kommer til investeringer.
Ansvaret ligger hos kommunerne selv, lyder det i mails til Gravercentret og Danwatch.
Følg med i de mest interessante nyheder fra Hvidovre – tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev.