Hvidovre-atleter skal kæmpe for Danmark til Para-OL

Hvidovre har sat sig på begge danske pladser i kvindernes atletik-konkurrencer ved Paralympiske Lege i Paris. Hvad er forklaringen?
Bjørk Nørremark og Emilie Aaen skal springe længdespring for Danmark under Para-OL i Paris 2024.
Hvidovre stiller med to ”rigtig spændende udøvere” til Para-OL ifølge Parasport Danmark: Bjørk Nørremark (t.v.) og Emilie Aaen (t.h.). (Foto: Federation Francaise/Daniel Wagner)

Blot to kvinder er udtaget til at repræsentere Danmark i atletik ved Paralympiske Lege i Paris, der starter 28. august 2024.

Begge tilhører verdenseliten i længdespring.

Og måske endnu mere opsigtsvækkende: Begge har en stærk tilknytning til atletikklubben Hvidovre Atletik & Motion.

Hvidovre har et fedt miljø for parasport

Når Hvidovre sætter så markant et aftryk på Danmarks bidrag til en idrætsgren ved en kæmpe, international konkurrence, kræver det en forklaring.

– Det er bare en mega-driftig atletikklub, I har. De gør et virkelig godt stykke atletikarbejde og har fået skabt et fedt miljø for atleter, som dyrker parasport, konstaterer Michael Møllgaard Nielsen, da Risbjerg & Co. fanger ham på telefonen.

Michael Møllgaard Nielsen er sportschef i Parasport Danmark, der har haft ansvaret for at udtage de i alt 32 danske atleter, der bliver sendt af sted til legene i Paris for mennesker med et handicap.

De Paralympiske Lege i Paris bliver afviklet fra onsdag 28. august til søndag 8. september.

4.400 para-atleter fra hele verden konkurrerer i sammenlagt 22 sportsgrene i og omkring Paris.

Ifølge Parasport Danmark forventer man over tre millioner tilskuere. Danmark sender 32 atleter af sted fordelt på 10 forskellige idrætter.

Inden for atletik deltager ud over de to unge kvinder fra Hvidovre også to mænd, Daniel Wagner og Christian Lykkeby Olsen.

Du kan se den fulde liste over deltagere på Parasport Danmarks hjemmeside.

 

Dygtige trænere, gode faciliteter, styr på det

Det professionelle miljø i Hvidovre Atletik & Motion er skabt under sportschef Michael Bruun Jepsen.

– Vi har dygtige trænere, vi har Danmarks bedste faciliteter, og vi har styr på tingene, lyder analysen fra Michael Bruun Jepsen, da Risbjerg & Co. besøger ham på Hvidovre Stadion.

Det er her, atletikklubben holder til.

Michael Bruun Jepsen, sportschef i Hvidovre Atletik & Motion
Sportschef Michael Bruun Jepsen har selv vundet medaljer og været landstræner, så han har et indgående kendskab til dansk atletik fra både baner og bestyrelsesgange. (Foto: Risbjerg & Co.)

Michael Bruun Jepsen har i et årti været en central del af arbejdet for at opgradere Hvidovre Atletik & Motion.

Klubben har rejst sig fra at være en klub i midten af feltet til at være blandt de førende i Danmark.

Solid økonomi giver et godt grundlag

Vigtige trin på vejen opad har været at få skabt en solid økonomi, så man har kunnet trække dygtige trænere til. På den måde tilbyder man bedre træning og kan tiltrække endnu større talenter.

Hvert år afholder klubben store stævner som DM, som kan give flere penge i kassen og være med til at holde en positiv spiral kørende.

Og så er vi er heldige at ligge i en kommune, som gennem årene har været positive med at støtte op om idrætten, tilføjer Michael Bruun Jepsen.

Tilfældigheder spiller ind

Sportschefen pointerer, at der også er en god portion tilfældigheder i, at Bjørk Nørremark og Emilie Aaen er endt i Hvidovre Atletik & Motion.

Bjørk Nørremark på 21 år er født på Hvidovre Hospital uden hånd.

Hun er vokset op i Hvidovre og spillede fodbold i en del år. Først som teenager fulgte hun efter sin tvillingesøster til atletiktræning. 

Du kan læse mere om Bjørks vej opad, og om hvad der har formet hende til at blive en topatlet, i artiklen Hvis jeg kan inspirere ét menneske på min vej, er min drøm gået i opfyldelse.

Annonce (artiklen fortsætter under annoncen)

Siden har Bjørk Nørremark trænet i Hvidovre Atletik & Motion. Hun har for ganske nylig besluttet at skifte klub efter sæsonen til Københavns Idræts Forening, tættere på hvor hun bor nu.

Du kommer til at høre meget mere om Bjørk Nørremark senere på Risbjerg & Co.

Følg med her på siden eller på Instagram, Facebook eller X.

Emilie Aaen dyrkede egentlig gymnastik

Emilie Aaen på 22 år var elitegymnast og inde omkring landsholdet i gymnastik.

Men for tre år siden kom hun frygtelig galt af sted i et trampolinhop. Det endte med, at hun fik amputeret sit underben

Emilie var dog fast besluttet på at blive ved med at dyrke idræt med en protese på benet.

Ifølge Michael Bruun Jepsen kom hun oprindeligt i berøring med atletik i hjembyen Greve.

Da Emilie Aaen fandt ud af, at hun havde et talent for længdespring – der kan minde om at springe trampolin – var det oplagt at rykke nordpå til Vestegnens største atletikklub.

Bjørk har en del af æren for, at Emilie kom til Hvidovre

Hvidovre Atletik & Motion var i forvejen gearet til længdespring og parasport, blandt andet på grund af miljøet omkring Bjørk Nørremark.

– På den måde tænker jeg, at Bjørk har haft en stor del af æren for, at Emilie kom til klubben, forklarer Michael Bruun Jepsen.

Bjørk Nørremark og Emilie Aaen i Hvidovre
Bjørk Nørremark og Emilie Aaen blev for nylig hyldet på Hvidovre Stadion sammen med andre dygtige Hvidovre-atleter. (Foto. Hvidovre Atletik & Motions Instagram-profil)

– Men alt i alt er det et sammenspil af tilfældigheder og gode forudsætninger, der gør, at vi er endt, hvor vi er i dag, understreger Michael Bruun Jepsen.

Hvidovre-atleter skal kæmpe til Para-OL til september

Du kan læse om sportschefernes høje forventninger til især én af de to længdespringere i en anden artikel på Risbjerg & Co.

Hvidovres to PL-deltagere skal i konkurrence i starten af september.

Emilie Aaen skal springe 5. september. Hun springer i klassen T63 for folk med et handicap, der knytter sig til nederste del af kroppen. Det er hendes første PL.

Bjørk Nørremark skal springe 6. september. Hun springer i klassen T47 for folk med et handicap, der knytter sig til området fra albuen og ned. Det er hendes andet PL.

Bjørk Nørremark varmer op med personlig rekord

Bjørk Nørremark gør i øvrigt, hvad hun kan for at skrue forventningerne i vejret.

På Instagram har hun breaket, at hun i optakten til PL på Østerbro Stadion har slået sin personlige rekord.

Bjørk Nørremark springer længdespring på Østerbro Stadion
10 dage før afgang til Para-OL sprang Bjørk Nørremark sit hidtil længste spring: 5,67 meter. Det melder hun på sin Instagram-profil, hvor fotoet også er fra. Verdensrekorden er på 6,24 meter.

Læs meget mere om Bjørk Nørremark i artiklen Hvis jeg kan inspirere ét menneske på min vej, er min drøm gået i opfyldelse.

Del artiklen:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tilmeld dig det gratis nyhedsbrev fra Risbjerg & Co.