Derfor kan Hvidovre miste op mod 100 millioner kroner i 2027

Hvidovre kan miste op mod 100 millioner kroner i 2027 på grund af en aftale med staten, som skulle sikre kommunen mod økonomiske udsving
Dyster fremstilling af, at Hvidovre Kommune måske skal af med 100 millioner kroner i 2027
En dyster illustration fra AI i form af DALL-E ud fra historien om, at Hvidovre Kommune lige nu står til at miste 100 millioner kroner i 2027.

Hvidovre Kommune risikerer at miste op mod 100 millioner kroner i 2027.

Årsagen er en aftale med staten, som borgmester Anders Wolf Andresen kalder et “gigantisk problem“.

Derfor kan Hvidovre kan miste op mod 100 millioner kroner i 2027

Hvidovre Kommune har valgt en ordning, hvor staten garanterer en stabil indtægt fra skatter ud fra et løbende skøn af, hvad kommunerne ser ud til at få af indtægter de næste tre år.

Det kaldes det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

Når de tre år er gået, afregner man, og kommunerne betaler det tilbage, som de har fået for meget.

Annonce (artiklen fortsætter under annoncen)

Regeringen har flere gange har skruet op for forventningerne til, hvad landets kommuner kommer til at tjene. Men når regnskabet skal gøres op, skeler staten ikke til den enkelte kommune. Kun til gennemsnittet.

De 82 kommuner, der har valgt noget andet end statsgaranti, får vitterlig flere indtægter og kan betale regningen med de penge. De resterende 16 kommuner, herunder Hvidovre, der ikke har tjent så meget, skal ned i kassen for at dække regningen.

Det er den regning, der op i næsten 100 millioner kroner for Hvidovre Kommune. Forventningen ligger nemlig langt over, hvad Hvidovre selv regner med at få ind i pengekassen.

Hvidovre beder om lov til at komme ud af dyr ordning

Hvidovre er sammen med de øvrige 15 kommuner i gang med at bede om dispensation til at hoppe over på den anden ordning, som resten af landets kommuner har valgt: Selvbudgettering.

Fordelen ved selvbudgettering er, at kommunen selv kan justere sit budget efter udgifter og indtægter og kan beholde et eventuelt overskud i egen kasse.

Ulempen er, at man risikerer at løbe ind i nogle store regninger, hvis der sker markante ændringer i kommunens økonomi – hvis for eksempel indtægterne fra skatter daler.

Hvidovre Kommunes skildring af sagen

Sagen er beskrevet af embedsmænd i Hvidovre Kommune.

Her får du hele deres fremstilling, til hvis du vil helt ned i materien:

“I forbindelse med budgetvedtagelsen skal kommunerne beslutte, om de vil vælge det statsgaranterede udskrivningsgrundlag eller selvbudgettering. Det statsgaranterede udskrivningsgrundlag er baseret på statens vurdering af kommunernes økonomi, som er fastlagt i regeringens “Økonomisk Redegørelse”.

Annonce (artiklen fortsætter under annoncen)

Ved selvbudgettering vurderer kommunen selv sine indtægter og modtager foreløbige skatter samt tilskuds- og udligningsbeløb baseret på disse vurderinger.

Tre år senere justeres tallene, når de faktiske data om udskrivningsgrundlag, grundværdier og folketal er kendt.

I forbindelse med budgettet for 2024-2027 valgte Kommunalbestyrelsen at følge det statsgaranterede udskrivningsgrundlag for budgetåret 2024. 15 andre kommuner har ligeledes valgt statsgaranti, men de resterende 82 kommuner har valgt selvbudgettering.

Siden august 2023 og frem til maj 2024 er regeringens skøn for kommunernes udskrivningsgrundlag for 2024 opjusteret ad tre omgange med tilsammen cirka 50 mia. kr. i forhold til det grundlag, som statsgarantien for 2024 oprindeligt var beregnet på.

Opjusteringen betyder, at det statsgaranterede udskrivningsgrundlag er ændret markant og således langt overstiger det forventede udskrivningsgrundlag, der indgår i statsgarantien for 2024.

Ved efterreguleringen i 2027 vil der ske modregning i kommunernes bloktilskud svarende til den gevinst, som det højere udskrivningsgrundlag har medført af højere skatteindtægter, eftersom kommunerne samlet ikke må have mere økonomi end det som er aftalt i Økonomiaftalen.

Denne efterregulering sker imidlertid for kommunerne under ét. Den vil derfor også ramme de kommuner, der har valgt statsgarantien for 2024, og som ikke modtager yderligere indtægter i skat og udligning

Formålet med statsgarantien er at give kommunerne sikkerhed på indtægtssiden.

Med statens markante undervurdering af vækstskønnet i statsgarantien for 2024 er systemet reelt brudt sammen, og de kommuner, som har valgt statsgaranti for derigennem at opnå budgetsikkerhed er bragt i en situation med markant økonomisk usikkerhed – stik imod hensigten med statsgarantiadgangen.

Annonce (artiklen fortsætter under annoncen)

Foreløbige beregninger fra konsulentfirmaet Dataproces viser, at Hvidovre Kommune kan stå over for en modregning på 97,2 mio. kr. i 2027, hvis de nuværende vækstskøn realiseres.

Dette er et øjebliksbillede, som ændrer sig hver gang regeringens “Økonomiske Redegørelse” opdateres, og det endelige tal kendes først ved regnskabsaflæggelsen for 2024.”

 

Vil du læse mere?

For at læse mere skal du blive medlem.

 Så får du adgang til en masse god journalistik, lokale rabatter

og muligheden for at påvirke din by.

Klik HER for at komme i gang!

Allerede medlem?

Log ind herunder:






 

 

  

Del artiklen:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tilmeld dig det gratis nyhedsbrev fra Risbjerg & Co.