Meldingen om, at Nordlund Vingård i Avedøre lukker for sin vinproduktion efter flere års dårlig høst, har sendt små chokbølger rundt i Hvidovre.
De når også ind på rådhuset til borgmester Anders Wolf Andresen (SF).
Borgmesteren kalder vingården for “en del af Hvidovres sjæl og DNA gennem mange år”.
Han har selv brugt stedet til at holde barnedåb.
– Det er rigtig trist, men jeg forstår også godt økonomien i det.
– Og hvis det er muligt, at den fortsætter som et sted for arrangementer, familiefester med videre de kommende år, så vil jeg kun være utroligt glad for det, siger Anders Wolf Andresen til Risbjerg & Co.
Det er planen, at vingården fortsætter med både at afholde arrangementer og at sælge vin fra sin lokale butik gennem i hvert fald 2025 og 2026. Det kan du læse mere om i artiklen Hvidovres eneste vingård stopper produktionen.
Forstadsmuseet: Avedøre driver væk fra det, den har levet af i 1000 år
Hvidovres lokalhistorie bliver så at sige samlet på Forstadsmuseet.
Her er afdelingsleder Bitten Larsen ligesom borgmesteren ærgerlig over, at vinproduktionen lukker ned efter godt tre årtier i Avedøre.
Det er både ærgerligt for borgerne og for lokalhistorien:
– Vi vil gerne have lokalt dyrkede produkter med gode historier, og med klimaforandringerne er flere blevet opmærksomme på, at en del af den gode historie også er, at varerne ikke skal transporteres – at de dyrkes i baghaven og er nemt tilgængelige, skriver Bitten Larsen i en mail til Risbjerg & Co.
Kulturhistorisk er vingårdens beslutning et tab for Avedøre
– Og så er der den kulturhistoriske vinkel.
– Med lukningen af en af de sidste produktionsvirksomheder kommer Avedøre et skridt længere væk fra den fødevareproduktion, som landsbyen har levet af i 1000 år. Først landbruget og så gartnerier, bemærker Bitten Larsen.
Gartnerboliger fortæller stadig om fortiden
Ligesom borgmesteren finder Bitten Larsen dog et lille, varmende lys at sætte i den snart tomme Hvidovre-vinflaske:
– Heldigvis ligger mange af gartnerboligerne stadig langs Byvej og fortæller historien om, hvordan Avedøre var med til at brødføde København.
– Og så vidt jeg ved, producerer Klarskov Gartneri ikke bare færdige grøntsager, men også småplanter, der sælges videre via regionens planteskoler. Så små bidder af tomater og agurker fås i virkeligheden mange steder i det storkøbenhavnske, tilføjer hun.
Nordlund Vingård siger farvel til sin sidste fuldtidsansatte, vinbonden Miriam, i slutningen af januar 2025.
Du kan læse mere om beslutningen i artiklen Hvidovres eneste vingård stopper produktionen.