Borgmester: Nordlund Vingård er ”en del af Hvidovres DNA”

Både borgmesteren i Hvidovre og Forstadsmuseet ærgrer sig over, at Hvidovres eneste vingård stopper produktionen af vin
Anders Wolf Andresen gav tale til Hvidovre Kommunes sommertræf på Nordlund Vingård
Borgmester Anders Wolf Andresen (SF) var senest på scenen på Nordlund Vingård, da Hvidovre Kommune i september 2024 holdt sommertræf på vingården i Avedøre. (Foto: Hvidovre Kommune)

Meldingen om, at Nordlund Vingård i Avedøre lukker for sin vinproduktion efter flere års dårlig høst, har sendt små chokbølger rundt i Hvidovre.

De når også ind på rådhuset til borgmester Anders Wolf Andresen (SF).

Borgmesteren kalder vingården for “en del af Hvidovres sjæl og DNA gennem mange år”.

Han har selv brugt stedet til at holde barnedåb.

– Det er rigtig trist, men jeg forstår også godt økonomien i det.

– Og hvis det er muligt, at den fortsætter som et sted for arrangementer, familiefester med videre de kommende år, så vil jeg kun være utroligt glad for det, siger Anders Wolf Andresen til Risbjerg & Co.

Annonce (artiklen fortsætter under annoncen)

Det er planen, at vingården fortsætter med både at afholde arrangementer og at sælge vin fra sin lokale butik gennem i hvert fald 2025 og 2026. Det kan du læse mere om i artiklen Hvidovres eneste vingård stopper produktionen.

Forstadsmuseet: Avedøre driver væk fra det, den har levet af i 1000 år

Hvidovres lokalhistorie bliver så at sige samlet på Forstadsmuseet.

Her er afdelingsleder Bitten Larsen ligesom borgmesteren ærgerlig over, at vinproduktionen lukker ned efter godt tre årtier i Avedøre.

Det er både ærgerligt for borgerne og for lokalhistorien:

– Vi vil gerne have lokalt dyrkede produkter med gode historier, og med klimaforandringerne er flere blevet opmærksomme på, at en del af den gode historie også er, at varerne ikke skal transporteres – at de dyrkes i baghaven og er nemt tilgængelige, skriver Bitten Larsen i en mail til Risbjerg & Co.

Kulturhistorisk er vingårdens beslutning et tab for Avedøre

– Og så er der den kulturhistoriske vinkel.

– Med lukningen af en af de sidste produktionsvirksomheder kommer Avedøre et skridt længere væk fra den fødevareproduktion, som landsbyen har levet af i 1000 år. Først landbruget og så gartnerier, bemærker Bitten Larsen.

Annonce (artiklen fortsætter under annoncen)

Gartnerboliger fortæller stadig om fortiden

Ligesom borgmesteren finder Bitten Larsen dog et lille, varmende lys at sætte i den snart tomme Hvidovre-vinflaske:

– Heldigvis ligger mange af gartnerboligerne stadig langs Byvej og fortæller historien om, hvordan Avedøre var med til at brødføde København.

– Og så vidt jeg ved, producerer Klarskov Gartneri ikke bare færdige grøntsager, men også småplanter, der sælges videre via regionens planteskoler. Så små bidder af tomater og agurker fås i virkeligheden mange steder i det storkøbenhavnske, tilføjer hun.

Nordlund Vingård siger farvel til sin sidste fuldtidsansatte, vinbonden Miriam, i slutningen af januar 2025.

Du kan læse mere om beslutningen i artiklen Hvidovres eneste vingård stopper produktionen.

 

Vil du læse mere?

For at læse mere skal du blive medlem.

 Så får du adgang til en masse god journalistik, lokale rabatter

og muligheden for at påvirke din by.

Klik HER for at komme i gang!

Allerede medlem?

Log ind herunder:






 

 

  

Del artiklen:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her